І знову про власність

Ми живемо в час, формування демократичних принципів, відновлення майже втрачених за радянських часів понять власність, спільна власність, особиста приватна власність. Наші співгромадяни стають власниками землі, житла, автотранспорту. І при цьому поряд з тим, що громадянин чітко усвідомлює термін МОЄ, ПРИВАТНЕ, десь на задній план відходить поняття відповідальність за шкоду іншим особам, яку заподіяно внаслідок використання цієї власності.

Розглянемо простий приклад. Оренда приватного житла. Ніби то все просто. Власник, який має можливість, здає житло в оренду на певних умовах, а орендар приймає і користується цим майном в строки і на умовах орендного договору. Все ніби то добре. Але проста ситуація. Орендар, в рахунок орендної плати найняв робітників, які роблять ремонт житла і під час цього ремонту стався випадок залиття квартир, які знаходяться на нижніх поверхах.

І тут виникає питання. Хто має відшкодовувати шкоду завдану сусідам?

Здається все просто, шкоду відшкодовує та особа, яка її заподіяла – робітник, але він вже зник. Тоді орендар, і це нібито узгоджується з вимогами ст. 1166 ЦК України відповідно якої шкода, завдана майну фізичної чи юридичної особи відшкодовується особою, яка її спричинила адже орендар замовив роботи. А орендар (квартиронаймач), про якого власник, як показує практика, крім імені нічого і не знає, взяв да і теж виїхав з квартири. І тут шановні громадяни, які потерпіли від цього залиття вам потрібно згадати про власника квартири і про той же Цивільний Кодекс України, в якому є стаття 322 – тягар утримання майна, відповідно якої власник зобов’язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Тобто, якщо орендодавець, передаючи своє особисте майно в оренду третій особі не передбачив можливість знищення (пошкодження) майна третіх осіб в результаті порушення орендарем (його робітником) правил користування жилими приміщенням, то відповідати перед своїми сусідами має саме власник, а він вже потім в порядку регресу хай відшкодовує свої збитки з наймача житла.

Тому шановні співгромадяни ви повинні пам’ятати дві речі.

Якщо ви потрапили в подібну ситуацію – пошкодження вашого майна сусідами ви можете отримати кваліфіковану правову допомогу юристів адвокатського обєднання яким керує відомий адвокат Годецький Ігор Юрійович. І друге – вам не потрібно шукати квартирантів, сміливо пред’являйте претензії власнику квартири сусіда і ви не помилитесь. При цьому Ви маєте право вимагати відшкодування не тільки матеріальної, а і моральної шкоди, яка вам реально заподіяна.


Рейтинг:
0
  Дата та час публікації:
Автор
П.І.Б  Годецкий Игорь Юрьевич
Рейтинг:  1-й юрист на сайте
Отзывы:  ( + 155 / 1 / - 0 )
Організація:  Лига защиты прав человека
Був 22 год. тому

Коментарі




вул. Княжий Затон 16-а, оф 99 м. Київ, 02095, Україна

Техпідтримка:
E-mail: support@moyadvokat.kiev.ua
Адвокат Київ — юридичні консультації on-line

Copyright 2024 © Всі права захищені.