Податкова з комплексами

Багато людей в нашій країні звикли до думки, що діяльність наших державних органів базується на «комплексі молодшого брата» по відношенню до Росії, адже про цей факт стільки разів заявляли ЗМІ, не становить виключення і діяльність нашої податкової.

В кінці липня цього року в російських ЗМІ було багато повідомлень про те що їхні поп-зірки не бажають платити податків, що саме вони й роблять, та не соромляться заявляти про це у своїх інтерв’ю. Яскравим прикладом цього є відомий співак, який казав відкритим текстом : «Ніхто не сплачує податки! – І я не сплачую». Звичайно подібні заяви та статті є кісткою в горлі будь-якої податкової служби. Так ось наші податківці вирішили, що вони просто зобов’язані тут втерти носа «старшому брату», і трохи згодом, а саме 16 жовтня 2012 року, скоріше за все проглянувши якусь подібну статтю, під час брифінгу директор Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПС України В’ячеслав Бусарєв розписує ситуацію з поп-зірками в України, і ось тут виникли певні розбіжності в інформації. Я вже звик цікавитися новинами на офіційних порталах наших державних органів та порівнювати їх з аналогічними в ЗМІ. Так ось в той же день на офіційному сайті ДПС України була опублікована стаття (http://sts.gov.ua/media-tsentr/novini/72712.html), в якій були зазначенні різко відмінні від ЗМІ данні.

Давайте спочатку розглянемо той варіант інформації, який пропонує нам податкова. У своїй статті, в якій ,як і ЗМІ, посилається на слова В’ячеслава Бусарєва, вона розповідає що ось в Україні зірок театральної та мистецької діяльності, які сплачують податки, нараховується рівно 1839, що ці самі зірки дуже схвально відреагували на введення спрощеної системи оподаткування, аж половина з них одразу ж обрала вищезгадану систему. Податківці не були б собою якби не згадали про гроші. Далі вони у власній статті наводять данні задекларованих доходів та податків з них за минулий рік та за цей. В цих даних зазначається що в минулому році гонорари поп-зірок становили 4,6 млн. грн., з яких в бюджет нашої країни було сплачено 646 тис. грн. податку на доходи, а от в цьому році лише за перше півріччя було задекларовано 91 млн. грн. заробітку та сплачено до державної скарбниці відповідно 2,4 млн. грн.. Тут постає декілька питань: яким чином задекларовані доходи за півроку різко зросли аж у 20 разів? Чому в такому випадку сплачені податки зросли лише у 4 рази? Хто відповість на поставлені питання? – Невідомо!

Також слід зазначити, що податківці за збільшення задекларованих доходів, а відповідно і сплачених податків, хвалять наших зірок та називають їх «трендсеттерами», тобто неофіційними законодавцями моди, що люди беруть з них приклад у всьому, навіть у сплаті податків. Не знаю як щодо інших людей, а мене особисто, як звичайного громадянина, взагалі більше цікавить не те чи сплачує та чи інша людина податки, а як використовує сплачені гроші держава?

Отже висновок після статті податківців такий: зірки молодці, вони сплачують податки та роблять це «модним»! Заробили в 20 раз більше, а сплатили лише в 4 рази більше.

Тепер розглянемо інформацію звичайних ЗМІ, наприклад сюжет програми «Гроші» на телеканалі ТСН, який розповідав про податки та зірок з посиланням на слова В’ячеслава Бусарєва під час прес-конференції 16 жовтня цього року. У цьому сюжеті сказано що зірки не сплачують всіх необхідних податків, тут Бусарєв привів у приклад одну з артисток, не називаючи її прізвища. «Вона перебуває на податковому обліку як фізична особа-підприємець, використовує спрощену систему оподаткування, є засновником підприємства, яке у статутному фонді має 423 тис. грн. У володінні має автомобіль „Мерседес-Бенц“, вартістю 618 тис. грн і БМВ вартістю 1 млн грн. 20-25 тис. доларів. Один її корпоративний виступ, за нашими даними, становить близько 20-25 тис. доларів. В результаті непрямого аналізу її дохід становить 20 млн грн за кілька років, а на сьогоднішній день її доходи становлять близько 2,5 млн грн. Задекларований дохід — 476 тис. грн», — розповів він.

Аналогічну ситуацію Бусарєв навів ще по одному артистові. «Виконавець має у володінні автомобіль „Лексус“ вартістю 760 тис. грн, є власником трьох земельних ділянок та двох квартир. З того обсягу, який він декларував, таких доходів у нього немає. На сьогоднішній день, за даними з інтернету, його дохід становить від двох до 12 млн грн. А він показав всього 345 тис. грн. Стати власником такого майна на 345 тис. неможливо», — сказав він.

«За цим прикладами ми будемо далі працювати. Сподіваємося, аби в добровільній формі вони прийшли і сплатили податки в повній формі за своїми доходами», — сказав Бусарєв.

Тобто виходячи з інформації ЗМІ податкова не зовсім й задоволена сплатою податків зірками. Отже,або в податковій не має чіткої координації дій між різними її підрозділами або вони викладають у себе на сайті дезінформацію, адже виходить так що інформація не сходиться, тобто вони відверто брешуть!!!

Також хотілося б відмітити те що державні органи, такі як податкова, не повинні використовувати «матеріали з Інтернету» для обґрунтування своїх розмірковувань та дій, не перевіряючи ці дані в реальності, так як враховуючи сучасний рівень доступу до Інтернету будь-хто може написати що завгодно про будь-кого, при цьому використовуючи лише власну фантазію. Взагалі я вважаю, що такі види діяльності, які задіяні у духовному та ментальному відпочинку народу від сірих буднів, повинні навпаки менше обкладатись податками. Так як вони є «трендсеттерами», як сказали самі податківці, та люди беруть з них приклад, тобто за логікою необхідно зробити пільгове оподаткування для того, щоб зірки мали дійсно бажання показувати всі види своїх доходів. А що стосується того, що податкова робить висновки про доходи зірок базуючись на коштовності їх майна, то тут взагалі повний провал, адже машини,квартири, прикраси та інше може бути просто подарунками їх палких шанувальників або ж якихось родичів, тут варіантів можна вигадати безліч і подібні підсумки податкова просто не має права робити!


Рейтинг:
0
  Дата та час публікації:
Автор
П.І.Б  Годецкий Игорь Юрьевич
Рейтинг:  1-й юрист на сайте
Отзывы:  ( + 155 / 1 / - 0 )
Організація:  Лига защиты прав человека
Був 7 год. тому

Коментарі




вул. Княжий Затон 16-а, оф 99 м. Київ, 02095, Україна

Техпідтримка:
E-mail: support@moyadvokat.kiev.ua
Адвокат Київ — юридичні консультації on-line

Copyright 2024 © Всі права захищені.