Відеофіксація працівників ДАІ

Заступник начальника Управління ДАІ МВС України Резніков В.В офіційно заявив, що всі громадяни які знімають роботу інспекторів ДАІ будуть покарані у вигляді 15 діб адміністративного арешту. Про це він повідомив у своєму листі від 20 липня 2012 року, спираючись на ст.34 КУ: Здійснення права на інформацію може бути обмежене  законом  в  інтересах національної безпеки, територіальної цілісності  або  громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для  охорони здоров'я населення, для захисту репутації або прав  інших   людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної  конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя ( цікаво, який пункт пан Резніков вважає найкраще підходить для пояснення заборони зйомки?). Він стверджує що у працівника Державтоінспекції, як і у громадянина України, є необмежене законом право, яке закріплено статтею 307 ЦКУ, на заборону знімання його  на фото- , кіно-, теле- чи відеоплівку.

При цьому шановний Резніков зовсім не взяв до уваги той факт, що КСУ своїм рішенням від 20.01.2012 дозволив водіям збирати інформацію про порушення ДАІ. Суд пояснив, що перебування особи на посаді, пов’язаній зі здійсненням функцій держави або органів місцевого самоврядування, передбачає не тільки гарантії захисту прав цієї особи, а й додаткові правові обтяження. Публічний характер як самих органів – суб’єктів владних повноважень, так і їх посадових осіб вимагає оприлюднення певної інформації для формування громадської думки про довіру до влади та підтримку її авторитету у суспільстві. Згідно із законодавством України не належать до інформації з обмеженим доступом, зокрема відомості про незаконні дії органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб.

Таким чином, працівники ДАІ, як представники влади мають додаткові обмеження щодо приватності їхнього життя, оскільки знаходяться на публічній службі. Закон України "Про доступ до публічної інформації" прямо регламентує право громадянина збирати в будь-який не заборонений законом спосіб інформацію про дії суб'єктів владних повноважень. Тому, перебуваючи на роботі, ДАІшник не може користуватися ст. 307 ЦК оскільки заборона на відеозйомку, буде прямим порушенням вищевказаних законів. У даній ситуації зазначено, що згода особи на проведення фіксації лише передбачається, якщо така фіксація проводиться відкрито на вулиці. Право на заборону такої фіксації не передбачено.

Що ж до погрози використання ст. 185 КУпАП, то вона передбачає покарання лише за  зухвалу відмову виконувати законну вимогу працівника міліції, який супроводжується порушенням громадського порядку. А проведення відеофіксації ніяк не може бути порушенням громадського порядку, тому під кваліфікацію ст. 185 КУпАП взагалі ніяк не підходить.

Цим листом УДАІ тільки підтверджує, що вони ладні тлумачити закон лише на свою користь, а інші закони, які суперечать їх інтересам, вони просто ігнорують.

 


Рейтинг:
0
  Дата та час публікації:
Автор
П.І.Б  Годецкий Игорь Юрьевич
Рейтинг:  1-й юрист на сайте
Отзывы:  ( + 155 / 1 / - 0 )
Організація:  Лига защиты прав человека
Був 3 год. тому

Коментарі




вул. Княжий Затон 16-а, оф 99 м. Київ, 02095, Україна

Техпідтримка:
E-mail: support@moyadvokat.kiev.ua
Адвокат Київ — юридичні консультації on-line

Copyright 2024 © Всі права захищені.